fredag 30 december 2011

"11"

..är namnet på det största hotellet här ute på Eriksberg. Namnet är typiskt Göteborgskt - det hänvisar till älven, eller "älva", som man säger här i Göteborg. Det här med att hitta på namn är man bra på här i sta´n - i mitt tycke är det bästa namnet Ellysepalatset - så kallar man Elvekets huvudkontor....
Hotell 11 och Eriksbergshallen
Den byggnad som idag inrymmer Hotell 11, och grannbyggnaden (Eriksbergshallen) var tidigare hemvist för motorvekstaden under varvstiden. De stora motorer som fanns i båtarna byggdes och reparerades här.

Carola och Bo Göranson
En härlig båt.....









Hotellet invigdes i maj 1993, samtidigt som "vår" segelbåt, Intrum Justitia, döptes strax nedanför hotellet. Dopförrättare var Carola Häggkvist, och detta var startskottet till en härlig jordenrunt resa.
Vi i personalen följde noga med detta, och jag hade förmånen att kunna besöka flera av de platser båten anlände till.
När Intrum Justitia var med hette tävlingen Whitbread Round the Worls Race, idag är namnet Volvo Ocean Race. Tävlingen har nog mist en del av sin charm - i år är det väl bara 5 eller 6 båtar med.


Tomten
Nu är julen över - och visst har tomten varit på besök hos oss. Han kom på juldagen, då hade vi alla här hos oss. För dom som arbetar är väl årets jul så "dålig" den kan bli, åtminstone när det gäller  lediga dagar, men det tas väl igen nästa år......

I år har temat för julklappar till barnbarnen varit cyklar - förutom när det gäller Jonathan, som hade önskat sig en stålsträngad gitarr, och det fick han av sin mamma och oss


Här i Göteborg finns det en tradition med goa Göteborgshistorier, och vi känner många som kan berätta hur många historier som helst. Tyvärr är varken Lena eller jag sådär när det gäller berättarkonst, men man  kan väl skriva... En av mina favoriter (som jag gärna berättar för mina vänner från Huvudstaden..) är följande
Kal mötte en Stockholmare som var på besök i Göteborg. Stockholmaren, som ville vara lite artig sade till Kal "När vi Stockholmare pratar om er Göteborgare, så säger vi nog ofta att vi tycker att ni är väldigt glada och trevliga. Vad säger ni om oss?" Kal tittade upp, och sa "Dö, vi prâtar aldrig om er...."

Fredrik och Jonathan spelar gitarr

Nu är året snart slut - tiden kommer fort som någon sade. Vi skall skåla in det nya året på tillsammans med vänner på hotell, inte så långt härifrån.

Gott Slut, och Gott Nytt År





tisdag 20 december 2011

Apple eller Samsung..



Felicia spelar fiol
..det är frågan. Lena har numera en Iphone, och jag har en Samsung Galaxy.Visst finns det fler appar till Iphone (mer än 500 000), och visst är Galaxy lättare. Samsung har bätttre skärm (tycker iallafall jag), och Lena tycker att Iphone är mindre och mer behändig, men sammantaget fyller dessa apparater mer än väl de behov vi har - jag skulle tro att vi utnyttjar bara en liten del av de möjligheter som "telefonerna" erbjuder. Jag gissar att den dator som sitter i min telefon är mycket kraftfullare än vad min fina PC var för 7 - 8 år sedan...  

Nu närmar det sig jultid, och det är mycket familj som gäller - det är skönt att ha barn och barnbarn så nära oss som vi har.

Emma bakar pepparkakor
I år var första gången Emma var med när vi bakade pepparkakor och gjorde julgodis, fast å andra sidan är Jonathan nu så stor så han har andra prioriteringar.....
May - Britt

Min svärmor, May Britt har fyllt 85 - det kan man inte tro när man träffar henne!! Hon har alltid längtat efter att få fira sin födelsedag på sommaren, och det fick hon när hon fyllde 75 - hon och Gunnar hade just flyttat från sitt hus, vid denna tiden på året, så födelsekalaset blev uppskjutet till sommaren året därpå.

Det har varit riktigt oväder i Göteborg, fast sista veckan har det inte regnat så mycket - både igår och idag har solen varit framme.


Översvämning på "vår" brygga
Vattenståndet i Göta Älv var förra veckan ungefär 150 cm högre än normalt, men vi är inte så oroliga - vår byggnad klarar nog ett par meter ytterligare - då är det värre med de centrala delarna av Göteborg.

En av våra goa jultraditioner är att hela familjen åker över älven till Sjömagasinet och äter julbord - det kostar kanske 50 kronor "extra" per person på denna restaurang, men det är det värt. Maten är jättegod!!
Julbord i tullhuset

Vi brukar sitta i "tullhuset", så vi har ett nästan eget rum.
Efteråt åker vi hem till oss och har en go stund tillsammans. Som i alla "moderna" familjer har vi ibland svårt att få till det med gemensamt julfirande.
Tomtenissen som älskar köttbullar

Därför är det skönt att kunna träffas allesammans - i år var vi 14 stycken

Idag på morgonen har jag varit och ätit julfrukost på Profact - det är kul att få vara med (även om min arbetsinsats  inte är så mycket att skryta med..) och bygga upp en ny verksamhet tillsammans med Susanne och Fredrik.

Och nu skall jag åka ner till sta´n för att träffa Pelle, sedan ska vi "julshoppa" tillsammans med våra gamla jobbkompisar på Intrum. Det blir nog, som vanligt, inte speciellt mycket "shoppat", men vi har väldigt trevligt..



fredag 9 december 2011

Älvsborgsbron...

..har vi alltid i vårt blickfång när vi är hemma i Göteborg...

Älvsborgsbron
..idag har bron varit avstängd för trafik flera timmar, beroende på de starka vindar som vi  haft - ibland mer än 30 sekundmeter i byarna. Och det har regnat....

Älvsborgsbron byggdes på 1960-talet, och invigdes den 8 november 1966. Bron är nästan 1 000 meter lång, och har en segelfri höjd på 45 meter. Idag passerar normalt ungefär 70 000 bilar per dygn över bron.

Vi ser film i Afrikahuset
För en vecka sedan var vi i Varberg och besökte Afrikahuset. Där träffade vi Sven och Linda, som skall vara våra guider i Kenya i januari. Vi träffade också våra 10 resekamrater, och vi såg en film som Sven filmat i Kenya - väldigt fin, hoppas att den kommer på TV.

I lördags hade vi en go´ kväll hemma hos Pelle och Anita - detta är också en tradition, det är nog sjätte gången vi träffas första eller andra advent, och då är också Göran och Anna Lena med. Vi spelade ett spel som heter Sequence efter maten - väldigt trevligt.......

Hagmans Konditori

I går var vi inne i "Sta´n" och såg en revy som heter Hagmans Konditori - den har gått tre säsonger i Göteborg och flyttar snart till Stockholm. Medverkande är After Shave och Anders Eriksson, och det är Claes Eriksson som gjort denna "revyretro". Mycket underhållande!


Vi har köpt en ny tavla! Konstnären heter Marika Lang, och hon bor i Kullavik. Hennes "grej" med konsten är att hon använder ett foto som bas för sin konst, sedan målar hon in människor m.m. i tavlan. Vi blir väldigt glada av att titta på detta.
Idag är Albin här och stannar över natten, det är härligt...., och på söndag kommer Emma och Felicia hit, vi skall göra julgodis...

fredag 2 december 2011

Alingsås....

..heter den plats där jag föddes och växte opp. Staden, som ligger ungefär 5 mil från Göteborg har förändrats ganska mycket sedan dess - 1950 hade Alingsås tätort drygt 12 000 innevånare, idag är det dubbelt så många.

Här bodde jag mina första 15 år . Bilen kör på infarten till Alingsås, det som idag är E20...


Jonas Alströmer-statyn
Alingsås kallas ibland för den trivsamma trästaden. De  har genom åren behållit sin karaktär av småstadsidyll med gamla byggnader från 1800-talet som varsamt kompletterats med nytt i samma stil. 

Alingsås fick 1984 ta emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil.

Lea Karl
Som i många städer hade vi i Alingsås ett  (det fanns säkert flera) original. Han hette Lea Karl, och hade en hemmagjord cykel, säkert hemmagjorda kläder också. När vi var små var vi nog lite rädda för honom, men han gjorde inte en människa förnär....

Alingsås är också känt som kaféstaden - det finns mer än 20 kaféer i den lilla stadskärnan, och det har nog alltid varit ett begrepp att man "går och fikar på sta´n".

Nu är vi hemma i Göteborg igen - idag skiner solen, och det är härligt väder, men var är vintern?

Peter, Lena, Anders och Karin efter bowlingen

I går var vi på en av de trevliga traditioner vi har med goa kompisar - vi spelade bowling och åt god mat tillsammans med Mia och Peter, Karin och Lenny samt Kerstin och Anders.
Även om resultatet i bowlingen inte är mycket att skryta över, så har vi väldigt trevligt. Det här var sjätte gången vi gör detta.

I kväll skall vi resa till Afrikahuset i Varberg och träffa våra guider och de personer som vi skall resa  tillsammans med till Kenya i januari. Det ska bli spännande. För att inte prata om hur det skall bli i januari.....

lördag 26 november 2011

Historien om Garrucha.....

......är gammal – inte som egen by, men här har folk levt och bott i många tusen år. Man har funnit lämningar från människor som bodde här cirka 3 000 år f. Kr. 
Gränslinjen mellan grannbyarna Mojacar och Vera gick mitt i Garrucha fram till 1861, då fick Garrucha ett eget stadshus.

Garrucha på 1930-talet

Pirater och vikingar var ett stort hot mot befolkningen här under lång tid., därför byggdes en kedja av vakttorn efter stränderna, och ett sådant fanns antagligen i Garrucha.

På 15 – 1600 talet var Garrucha en viktig ort – detta beroende på att man här hade ”Alfolis”, statskontrollerade lager där man sålde och distribuerade t ex salt inom provinsen. Man hade också bra möjligheter för lastfartyg att ankra vid stranden, och var därför en av de största utskeppninghamnarna i området.

PÅ 1800-talet skedde den största utvecklingen av Garrucha – gruvdriften i området tog fart, och Garrucha ”valdes” som regionens huvudhamn både för leverans av material till gruvdriften, och till utskeppning av malm. Infrastrukturen för transporter till lands var minst sagt dålig.....

San Jacinto. Fotot taget från vårt sovrum
I mitten på 1800-talet byggde man den skorsten som idag är ett minnesmärke (vackert restaurerat för ett par år sedan) högst upp i Garrucha, San Jacinto. Här smälte man blymalm, och hade ett system som transporterade ner malmen till hamnen. Produktionen här slutade omkring 1890.

Därefter avfolkades byn, den ”industri” som fanns var fisket – i slutet av 1930-talet blev hamnen färdigbyggd. 1940 – och 50 talen präglades av recession. Modernisering skedde sakta, 1955 fick man rinnande vatten, och först 1980 fick man ett avloppssystem....

Idag är Garrucha en modern stad som lever på turism och fiske.

Marina Golf´s fjärde hål med extra vattenhinder
Jag har berättat en del om vädret här nere - solen skiner nästan alltid, och det är gott och varmt. Men.... den genomsnittliga årliga regnmängden här är 200 liter per kvadratmeter (man mäter så här). I förrgår kom hälften av detta under en dag, så idag blir det ingen golf på Marina Golfbana - halva hål nr 4 ligger under vatten!!

Och det är tur att vi har bra avlopp från vår terass - under denna dag regnade det bortåt 20 kubikmeter på terassen, men det fungerar bra.


Och nu skiner solen igen.  På måndag blir det hemfärd. Mitt fotgrafiprojekt har kommit en bra bit på väg. Det är gott att vara här, men det är härligt att vara i Göteborg också.......




fredag 18 november 2011

Cuevas del Almanzora....

Nytt "grotthus" tillsammans med gamla grottor
...är en by som ligger cirka tjugo minuters bilväg från Garrucha. Ortsnamnet betyder "Grottorna i Almanzora", och här finns fortfarande hus som är "ingrävda" i berget. Berggrunden är väl inte direkt granit, men ändå......

Grottor i Cuevas de Almanzora
Cuevas (vi kallar staden så till vardags) är en av de äldsta städerna i provinsen Almeria, och det har bott människor här i mer än 10 000 år!!
Man bosatte sig högt, dels för att skydda sig mot dåligt väder, men också mot vilda djur. Under "vår" tideräkning har staden varit en viktig stad, både under fenicier, greker och kartager. Under arabernas styre utvecklades jordbruket väl (det fanns nog mer lättillgängligt vatten då....), och under 1800 - talet var detta en viktig gruvort - i slutet av 1800 talet bodde det 25 000 människor i byn, idag knappt hälften.
Grottmålning av Indalo


När vi tänker på gamla tider, så skall jag berätta om Indalo. Indalo är symbol för provinsen Almeria, och den kommer från en grottmålning  från ungefär 4 500 f. Kr. Den finns i en grotta i Vélez Blanco, ungefär en trekvart härifrån. Grottan upptäcktes 1868, och är numera ett världsarv.
Enligt sägnen så håller mannen en regnbåge mellan sina händer, och många hus (även vår bil) bär denna symbol. Det sägs att symbolen bringar lycka, men man ska få den av någon.

Kocken Magne

På tal om bil - vi har nu omregistrerat vår bil, och den har spanska skyltar. Detta kommer nog att innebära att vi också blir stoppade vid poliskontroller (eftersom polisena sällan kan annat språk än spanska undviker man att stoppa utlandsregistrerade bilar vid kontroller...), men sedan dom lade ner Bilprovningen i Alicante har vi inget val.

Terrassen blir ren och fin..
I onsdags var vi hemma hos Magne och Molly och åt en JÄTTEGOD lammfrikassé  mmmmm.

Idag är det för ovanlighetens skull regnväder men det går snart över. Det är, som vi brukar säga, mycket väder ibland - fast mest att det är mycket sol, men när det regnar, då regnar det.......

Igår var det golf, och i morgon skall det vara bra väder igen. Spanjorerna här är lyckliga när det regnar.
Vår bouganvilla stortrivs

lördag 12 november 2011

Jérez de la Frontera...


är en stad i västra Andalucia som ligger drygt 50 mil från Garrucha. Hit reste vi i onsdags, och det är två saker som är "måsten" när det gäller Jérez

Det ena är att besöka de Bodegor där Sherry lagras - dessa finns det gott om här. Vi har lärt oss att Sherry främst görs på två druvor - Palomino, som ger en torrare, sprödare sherry, och Pedro Ximénez
Provsmakning av sherry
som ger en fylligare, sötare variant av sherry. Pedro Ximénez är den enda druvan som torkas. Druvorna läggs på mattor i solen och får torka så att sockerhalten koncentreras.
Man har ett system som kallas för "Solera-systemet". Detta innebär att vinet i den yngsta soleran blandas med det äldre, och på så sätt säkerställer man en jämn kvalité.

Påfyllning i vårt barskåp
Att resa iväg när det är lite "off-season" innebär inte bara att du får  en egen guide när du går på visning i en Bodega (Vi valde en "mindre" Bodega, Lustau - "mindre", innebär att dom bara har sådär 6 000 000 liter sherry i sina lager.....), det innebär också att du kan fynda när det gäller hotellrum - det är ett tag sedan vi bodde på ett 4-stjärningt hotell med bästa läge, och åt en jättegod frukost för 53 euro - för två personer!!

Det andra "måstet" i Jérez är den Spanska Ridskolan, eller "Real escuela Andaluza del arte Ecuestre"

Uppvisning med fyr- och tvåspann
Den andalusiska hästen "Caballo Andaluz" är anfader till bl a Lippizanerhästen, som finns på Spanska Ridskolan i Wien. Om du kommer till Jérez ska du absolut besöka denna tillställning - på tisdagar och torsdagar har dom en föreställning som dom kallar "Såhär dansar hästarna".

Efter att ha besökt den vackra och till synes välmående staden, reste vi vidare till El Puerto de Santa Maria. Denna by är mest känd för att Christoffer Kolumbus utrustade sin båt här för drygt 600 år sedan... Staden är sliten, och när det inte är turistsäsong är det lite tomt...

Några mil från El Puerto de Santa Maria ligger Cádiz - enligt vad dom själva
Plaza de San Juan de Dios, Cádiz
säger så är detta den äldsta staden i Europa, och har historia som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden.

Vi besökte Gamla Stan med sina trånga gränder, små butiker och restauranger, men först åkte vi "Hop on Hop off Buss"

Sedan bar det av hemåt - vägarna är fina här i Spanien (i allafall dom stora), och hemresan gick fint.

Tidigare i veckan hade vi celebert besök här i Garrucha - Kryssnings-
Wind Spirit  foto M Sandtorv
fartyget "Wind Spirit" besökte hamnen i Garrucha - vi vet inte om detta beror på att något behövde repareras, eller om det var ett planerat hamnbesök. Wind Spirit är ett kombinerat segel - och motorfartyg, har  88 mans besättning, och tar max 148 gäster ombord.......


Nu är hösten här - det märks på stararna, som i tusental kommer i stora flockar och störtdyker ner i pinjeträden där dom håller till på nätterna

Starar i massor

lördag 5 november 2011

Att fotografera.......

..har förändrats en hel del de senaste tio åren. Just för tio år sedan köpte vi vår första digitalkamera -

Canon Ixus Digital V årsmodell 2001

- det var en Canon Ixus V. Den hade 2 x optisk zoom, en bildtäthet på 2 megapixlar, och kostade nog  över 4 000 kronor. Att fotografera digitalt var alldeles nytt, och jag, som inte varit så mycket för fotografering, började plötsligt bära med mig kamera på ett sätt jag aldrig gjort förut....

Typiska bildfiler
Det har blivit en del kameror genom åren - nu har vi två - en som går lätt ner i fickan (Panasonic DMC TZ3), och en lite större (också Panasonic, modell DMC-FZ38).

Allt detta fotograferande har inneburit en MASSA bildfiler - dessa har jag nu laddat ner i en bärbar extern hårddisk, som jag har med mig hit, med målsättningen att få ordning på dessa. Och det är mycket - över 300 GB, fast en hel del är nog dubletter

Jag misstänker att många av oss har filer som dessa i våra datorer, kanske, i bästa fall ordnade i årtal.....

Min ambition är i steg ett att välja ut de kanske 100 - 200 kort per år som vi vill spara. Därefter ska jag köra dessa i bildbehandlingsprogram - och sedan skall jag se till att korten blir ordnade på ett sätt som gör att man på ett enkelt sätt kan kolla på dem (när kommer man att göra det?).

Hösten har kommit även till Garrucha. Det innebär att nätterna är svalare (det kan bli ner till strax över 12 grader - plus), och att vinden ibland är lite kyligare. Fast de klart, just nu är det strålande solsken och säkert mer än 25 grader i solen. Hösten är också den tid då det regnar lite grand här nere. Fast regnet varar sällan en hel dag - det regnade i går morse, men när vi hade ätit frukost var solen framme igen.

Hemma hos Anne Kari och Nils
Nu reser många av våra norska kompisar hem - i veckan har vi ätit middag hos Anne Kari och Nils, vi har ätit "Bergensk fiskesuppe" och spelat Uff då hos Jan och Helle, och vi har varit hemma hos oss och grillat på terrassen. Jan och Helle, och Anne Kari och Nils är nu på hemväg. Arne och Merete är hemma sedan ett par veckor.

Magne och Molly blir kvar några veckor, Öystein och Vibeke skall visst komma ner om någon dag och Steinar och Julia är i Argentina, men är hemma igen om en dryg vecka - så vi behöver inte känna oss helt övergivna.
Jan och Magne på Marina Golf i torsdags

Men det går ingen nöd på oss - vi planerar att göra en "någradagarsutflykt" till Jerez och Cádiz, men första skall det komma några gubbar på tisdag som skall reparera vår AC - den fungerar inte riktigt som den skall.. Det är faktiskt riktigt gott att bara vara vi  och ta gott hand om varandra........

torsdag 27 oktober 2011

Nu var det.....

...ett tag sedan jag uppdaterade min blogg. Det beror till vissa delar på att vi gjort annat än att sitta framför datorn - först var Erika och Berndt här och vi hade en härlig vecka tillsammans
Vi hade en go´ golfrunda på Desert Springs

Lenas goa paella
Självklart spelade vi en del golf (vädret var härligt), och på kvällarna spelade vi kort eller bara pratade efter att ha ätit Lenas goda mat - eller varit på restaurang. Jag skall inte berätta vem som vann i kortspelet....Vi hann med en del utflykter också, men en vecka går ju fort när man har det så trevligt som vi hade det.



Erika, Berndt, Lena, Arne och Merete på Restaurang Miramar i Bédar
Tillsammans med Arne och Merete var var vi uppe i vår "favoritbergsby" Bédar och åt Paletilla de Cordero för femtielfte gången - och det är lika gott var gång!

En annan orsak till att det inte bloggats på sistone är att vi varit hemma i Göteborg och pussat på våra barn och barnbarn.

Felicia, Åsa, Ville och Emma
Nette, Jonathan och Lena








Farmor och Albin på lekplatsen

Vi har hittat ett mönster, som passar oss väl, och det är att resa hem 5 - 6 dagar i oktober, och lika många dagar i mars på våren.

Nu har vi en fin månad framför oss, i morgon blir det golf på Aguillon golfbana tillsammans med Helle och Jan, deras gäster och Nils.

Jag har ett STOORT projekt som jag hoppas kunna fixa huvuddelen av nu i november, och det är att få lite rätsida och struktur på alla de tusentals digitala bilder som vi tagit under de senaste tio åren.....