fredag 3 maj 2013

Caravaca de la Cruz...

Det tvåarmade korset i Caravaca de la Cruz
..heter en ort som ligger drygt 13 mil norrut från Garrucha.
Caravaca är mest känt för ett dubbelarmat kors, som av troende anses ha helande egenskaper. Staden är den i turordning femte heliga staden inom katolicismen.
Som så mycket annat här i Spanien har Caravaca gamla anor. 2009 gjorde man ett stort arkeologiskt fynd här - man fann ungefär 1300 gravar från tiden 2400 - 1950 f.kr. här.

En gång om året har man (som på så många andra orter) festival här.

Mitt bland dessa människor springer hästar i fullt
sken med fyra "ledsagare". Det är ett under att inte
folk skadas....
Festivalen heter "Los Caballos del vino", och pågår i flera dagar. Huvudattraktionen går av stapeln den 2 maj - då  är hela staden full av folk, och vackert utsmyckade hästar springer uppför en backe vid borgen på toppen av staden.

Vi var här i går, och det var strålande väder. Vi hade tur och   fick tag i väldigt bra platser för att se detta skådespel.
Kolla gärna på youtubefilm!
http://www.youtube.com/watch?v=v9XCSy9sOeg

Vacker häst

Hästarna är, som jag skrev, vackert utsmyckade - dom har fantastiska broderier i silke, silver och guld - det var 50 - 60 hästar som deltog i tävlingen.

Inte nog med hästar och mycket publik - varje häst verkar ha med sig sin egen orkester, som vandrar omkring i staden och spelar HÖGT på olika blåsinstrument, trummor m.m.

Ovanlig syn i Spanien...
Här i Spanien finns det ju tillgång till alkohol på ett annat sätt än vad vi har i Sverige, men man ser i princip aldrig någon som sitter och dricker öl eller vin på en parkbänk - men här....

ALLA (nästan) ungdomar gick omkring med en vinflaska i handen, och vi undrar hur det såg ut på kvällen (hästtävlingen gick av stapeln klockan 14...)

Om ni är i Spanien den 2 maj - åk gärna hit!

Väderprognos för Garrucha
Tidigare i veckan var det lite dåligt väder en dag eller två - det var lååånga höga vågor som slog långt upp på land, men nu är det fint igen.

Molly och Magne
På tal om väder - det ska väl äntligen bli gott väder hemma i Göteborg.
Nästa vecka kommer mina golfkompisar hit för en säsongstart - kolla väderprognosen!

Chicken on a beer can
Vi har också träffat våra goa norska kompisar innan vi skiljs åt för sommaren - härom dagen var vi hemma hos Magne och Molly och åt och drack gott. Dessförinnan bjöd Arne och Merete på "Chicken on a beer can"
Jättegott!!

Recept Chicken on a beer can

1. Marinadlag
Koka upp 1 liter vatten med salt och socker så att det löser sig.
2. Tillsätt resterande 4 liter kallt vatten och lagerblad, svartpeppar och chiliflakes.
3. Låt lagen bli rumstempererad innan du lägger i kycklingen.
4. Kyckling
Låt kyckligen ligga ett dygn i lagen.
5. Ta sedan upp den och spola av något.
6. Häll ur halva ölburken och trä kycklingen över ölburken.
7. Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd.
8. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket.
9. Stäm av värmen, cirka 140 grader är bra.
10. Fördela de glödande briketterna i två högar och i varsin del av grillen.
11. Lägg ett par vedbitar på glödbäddarna.
12. Ställ kycklingen mellan bäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock.
13. Se till att den står stadigt.
14. Tillaga i cirka två timmar, tillsätt mer glödande briketter och rökved var 45:e minut så att glödvärme och rök hålls stabil.

Golf tillsamnmans med "bröderna
brothers", dvs Helge och Magne



I Caravacca de la Cruz
                                                         








                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar